Snelle website nodig? | 10 tips om een website sneller te maken

Wat voel jij als dit cirkeltje voor je neus blijft draaien? Persoonlijk word ik er altijd erg gefrustreerd van. Bij iedere seconde dat het langer duurt, komt er meer stoom uit mijn oren. Totdat ik het niet meer trek en dan ben ik weg. Een snelle website geeft mij meer vertrouwen in het bedrijf en ik ben niet de enige.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat heel veel mensen de kriebels krijgen van een langzame website. Als het langer dan 2 seconden duurt om je website te laden, dan verhoogt dat je bouncepercentage al met 9%. Dit houdt in dat 9% van de bezoekers niet op je website zullen komen, laat staan iets kopen.

Daarnaast is de snelheid van je website ook een belangrijke factor voor je score in de zoekmachines. Als je een trage website hebt, zal deze nooit hoog komen te staan in de zoekmachines. Een snelle website is dus zeker van belang.

Inhoudsopgave

Hoe test je snelheid van je website?

Gelukkig hoef je geen ict’er te zijn om je website te controleren op snelheid. Er zijn meerdere applicaties waarmee je een website kunt checken. GTmetrix en Google PageSpeed Insights zijn beide goede opties en gemakkelijk te gebruiken. Je hoeft alleen de URL van een website erin te plakken en op de testknop te drukken. Hierna krijg je alle data die je nodig hebt.

Een testuitslag van een snelle website. Deze testuitslag weergeeft alle punten waar een website goed op moet scoren.

Wat houd deze test nu in?

Wat deze data dan precies inhoudt, is iets ingewikkelder. Maar niet getreurd want in de volgende koppen worden het vakjargon die je in GTmetrix en Google PageSpeed Insights vindt op een vereenvoudigde manier uitgelegd.

First Contentful Paint (FCP)

Dit is een statistiek die weergeeft hoe lang het duurt totdat je bezoekers het eerste stuk tekst, foto of video kunnen zien op jouw pagina. Het is een totale tijd van het moment dat jouw pagina begint te laden totdat er content wordt weergeven op jouw website. Een goede FCP score is onder de 1,8 seconden.

Speed Index (SI)

Lijkt veel op de FCP alleen gaat nog een stukje verder. De test van FCP stopt namelijk wanneer het eerste stukje content gevonden is. De score van SI is daarentegen gebaseerd op het moment dat de website visueel compleet is. SI analyseert dus hoe lang het duurt totdat je pagina volledig zichtbaar is. 3,4 seconden of lager wordt gezien als een goede Speed Index score.

Largest Contentful Paint (LCP)

In tegenstelling tot de FCP die op zoek is naar het eerste stukje content, is de LCP op zoek naar het gróótste stuk content. Dit gaat dan over de zichtbare content die de meeste data nodig heeft om weergegeven te worden. Denk aan een foto of video. Een goede tijd hiervoor is onder de 2,5 seconden.

Time to Interactive (TTI)

De TTI meting wordt beëindigd wanneer alle elementen op je pagina volledig interactief zijn. Hiervoor moet alles op de pagina zichtbaar en klikbaar zijn. Een goede TTI score is 3,8 seconden of minder.

Total Blocking Time (TBT)

Dit is de tijd tussen FCP en TTI. De timer start dus wanneer het eerste blok tekst, foto of video wordt weergeven en hij eindigt wanneer alle zichtbare content op de pagina interactief is. Een goede tijd hiervoor is minder dan 0,3 seconden (300 milliseconden).

Cumulative Layout Shift (CLS)

Is gebaseerd op de mate dat een pagina schuift tijdens het bezoek. Om dit te voorkomen moet een pagina zijn zichtbare elementen tegelijkertijd laden. Als het tijdsverschil van de elementen onder de 0,1 seconden zit (100 milliseconden) wordt dit gezien als een goede score.

Shared hosting vs. VPS hosting

Hosting is de fundering waar je website op gebouwd wordt. Je hebt geen fortuin nodig om een sterke basis neer te zetten voor je website. Toch is het belangrijk dat je niet teveel bezuinigt op je hosting, want dan wordt dit wel snel een knelpunt voor de snelheid van je website.

Te weinig betalen is dus geen optie, maar je wilt natuurlijk ook niet teveel betalen. Wat is dan een goede middenweg? Dit is afhankelijk van je wensen, huidige bezoekersaantal en grootte van je site. Je zult eerst moeten kiezen uit een van de twee soorten hosting: shared hosting of VPS hosting.

Shared hosting

Een illustratie van verschillende computers die verbonden zijn met de cloud.

Shared hosting is er voor iedereen die niet al te veel ruimte nodig heeft voor zijn website. In tegenstelling tot VPS hosting worden hier meerdere websites van verschillende bedrijven of personen geplaatst op één server. De meeste mkb’ers die niet al te veel ruimte nodig hebben voor hun website zullen gebruik maken van shared hosting.

Maar waarom kies je niet gewoon voor een eigen server? Dat is simpel, als je namelijk meerdere websites op een server hebt, kun je de kosten delen. Ook maakt dit je website niet langzamer zolang je maar een vertrouwd hostingbedrijf vindt die de ruimte op server eerlijk verdeelt.

VPS hosting

Een illustratie van een man in een serverkamer die bezig is met het maken van een snelle website.

VPS hosting is er voor de ondernemers die een serieuze online bekendheid hebben. Voor hen is een gedeelde server niet genoeg, dit bied niet genoeg ruimte voor hun website(s). VPS hosting komt van pas wanneer je verkeer te groot wordt voor shared hosting.

Welke hosting-elementen maken een snelle website?

Er zijn verschillende elementen/ factoren in hosting die je website sneller kunnen maken. Het is van belang dat je hiervan op de hoogte bent bij het kiezen van een hostingplan.

Server Speed, TBT en LCP

Naast dat je de URL kan testen om te zien of je een snelle website hebt, kun je ook zien of de hosting bedrijven goed scoren op snelheid. Server Speed, TBT en LCP zijn drie indicatoren om te zien hoe snel jouw hosting is.

Via deze website : https://www.bitcatcha.com/ kun je zien hoe goed jouw hosting en website scoort op deze punten. Ook kun je onderin een tabel vinden van de server response time over tien verschillende landen.

Heb je ook een snelle website in de juiste landen?

Een hostingbedrijf kan geweldig aangeschreven zijn, alle factoren hebben die jij zoekt en dan alsnog een verkeerde keuze zijn. Hoe kan dit? Omdat het bedrijf niet goed presteert in de landen waar jouw doelgroep zit. Hierom kiezen sommige bedrijven er zelfs voor om hun Franse domein op een ander hostingplatform onder te brengen. Controleer dus altijd of het hostingbedrijf een goede server response time heeft in het gewilde land(en). Anders kan dit nooit voor een snelle website zorgen.

Uptime

Wat heb je aan een snelle website als hij niet live is? Heel erg weinig. Daarom is het altijd van belang om naar de uptime te kijken. Dit is een percentage die aangeeft hoeveel procent van de tijd de servers werken.

Als een website eruit ligt kan een ondernemer hier veel omzet door verliezen. Daarom hebben onze hostingpakketten dan ook een uptime garantie van 99,99%.

Cyberbeveiliging

Hackers worden iedere dag creatiever met hun aanvallen en daarom is cyberveiligheid ook een sterk groeiende markt. Des te groter je bedrijf is, des te groter de kans dat je een doelwit bent voor hackers. Daarom raden wij het altijd aan om een of meer veiligheidsplug-ins te gebruiken om dingen zoals: sterke wachtwoorden, twee stap verificatie en malware scannen gebruikelijk te maken.

Daarnaast is het ook slim om een hostingbedrijf te kiezen die je beschermt voor aanvallen die niet opgelost kunnen worden door plug-ins. Een DDOS aanval is hier een goed voorbeeld van. Deze kan namelijk uitgevoerd worden op zowel je website als op het hostingbedrijf zelf.

Cyberveiligheid is een heel groot onderwerp en om dit blog nog een beetje op koers te houden zal ik het hier bij houden. Mocht je nog verdere vragen hebben over jouw cyberveiligheid, dan kun je ons hier altijd vrijblijvend over contacteren.

CDN (content delivery network)

Websites zijn dik en worden steeds dikker. Niet letterlijk uiteraard, maar wel in bytes. De technologie die ervoor zorgt dat websites steeds interactiever en interessanter worden, zorgt er ook voor dat websites steeds meer geheugen opslokken. Gelukkig wordt er ook nog technologie uitgevonden die ervoor zorgt dat deze dikke websites nog steeds snel bij je bezoeker komen.

En van al deze technologieën is de CDN (content delivery network) wel een van de belangrijksten. Een CDN is namelijk een netwerk dat jouw website dichter bij jouw bezoekers plaatst. Hierdoor laadt je website sneller. T&G Created maakt gebruik van het Cloudflare netwerk. Dit is een van de best aangeschreven CDN’s in de wereld.

Daarnaast biedt Cloudflare nog heel veel andere optimalisatietechnieken. Maar hier komen we in een andere blog nog op terug.

Sterke en vertrouwde klantenservice

Hoe vaak dit ons gered heeft is niet op tien handen te tellen. Ondanks dat we tegenwoordig veel kunnen Googelen, kom je met hosting toch complexe vraagstukken tegen waar zelfs Google geen antwoord op heeft. In dit soort gevallen is het ongelooflijk stressverminderend dat je een expert hebt die je kan helpen.

Voor ons bedrijf hebben we ook specifiek gezocht naar een hostingbedrijf met 24/7 klantenservice. We kunnen het namelijk niet permitteren om 16 uur (of soms langer) te wachten op een oplossing. Voor ons staat er veel op het spel, we onderhouden meerdere websites en deze zitten allemaal bij hetzelfde hostingbedrijf.

Onze situatie zal er anders uitzien dan die van jou. Je zult dus voor jezelf moeten bepalen of er ook voor jou veel op het spel staat. Het kan ook zijn dat dit iets is waar je wel op kunt besparen. Als laatste punt raad ik wel aan om een hostingbedrijf te kiezen die mensen achter de knoppen hebben zitten. Sommige bedrijven bezuinigen hier namelijk, ze doen alles via bots en F.A.Q. (frequently asked questions).

Zoals al eerder beschreven biedt dit niet altijd de oplossing en dan heb je dus hulp nodig van een expert. Dus alleen als jij die expert al bent (wat ik me afvraag aangezien je dit leest) dan kun je kiezen voor een bedrijf dat weinig tot geen verdere hulp biedt.

Hosting en onderhoud door een expert laten doen?

De lengte van dit blog weergeeft de complexiteit die hosting met zich meebrengt. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om hun hosting en onderhoud volledig in de handen te leggen van experts. Wij van T&G Created zouden je hierbij graag willen helpen met onze manier van hosting & onderhoud:


Klik op de foto om in contact met ons te komen!

Maak video’s, foto’s en bestanden zo klein mogelijk

Als je een sterke hosting hebt en snel internet, maar het duurt nog steeds een eeuwigheid voordat je website laadt. Dan zal het negen van de tien keer liggen aan de grootte van je website. Kijk altijd naar hoe groot je foto’s en video’s zijn voordat je ze uploadt.

Foto’s moeten eigenlijk nooit groter zijn dan 400KB en video’s nooit groter dan 2 MB. Voor video’s wordt dan ook aangeraden om deze nooit langer dan 12 seconden te maken. Ook kun je een ander bestandtype gebruiken om foto’s lichter te maken.

WebP bestanden zijn altijd de beste manier om je foto’s te weergeven. Hierna komt JPEG en het minst geoptimaliseerd van alles is PNG. Gebruik deze dus alleen als je een doorzichtige afbeelding wilt weergeven.

Plug-ins die zorgen voor een snelle website

Er zijn verschillende plug-ins die helpen met het sneller maken van je website. Iedere CMS gebruikt weer andere plug-ins, maar bijna elke CMS heeft plug-ins die je foto’s automatisch verkleinen. Ook kun je vaak plug-ins vinden die: JavaScript, CSS en HTML-bestanden automatisch verkleinen.

Te veel plug-ins maken je website langzaam

Teveel van iets is nooit goed en dit geldt ook voor plug-ins. Naast dat een overmaat aan plug-ins resulteert in een grotere site die weer moeilijker te laden is, kunnen er ook nog comptabiliteitsproblemen ontstaan. Dit gebeurt zodra er twee of meer plug-ins niet goed samenwerken met elkaar. Kijk dus altijd dat je nooit plug-ins installeert die dezelfde of gelijke functionaliteiten hebben.

Heb je nog onbeantwoorde vragen?

Dan zijn wij er om je te helpen! Zoals je kan zien aan dit blog delen wij onze kennis graag. Dus mocht je nog vragen hebben over iets kun je ons altijd mailen, appen of bellen! Klik op deze link om op onze contactpagina te komen: tgcreated.nl/contact

Meer artikelen van ons blog

Geert Bens

Geert Bens

Geert is de communicatieve techneut binnen het bedrijf. Hij zit momenteel in zijn laatste jaar van zijn studie communicatie en heeft hier veel kennis opgedaan over het vak. Hiernaast verdiept hij zich graag in andere vakgebieden zoals: economie, geschiedenis, psychologie, filosofie en politiek. Dit zorgt voor een breed scala aan onderwerpen waar Geert over kan schrijven.

Adres

Zonnedauwstraat 10
5455GX Wilbertoord

E-mail

Telefoon

Adres
Zonnedauwstraat 10
5455GX Wilbertoord

E-mail

Telefoon